Wednesday, 27 March 2013

Institut Alam &Tamadun Melayu (ATMA)


Institut Dunia dan Tamadun Melayu
Institut Dunia dan Tamadun Melayu atau ATMA yang diasaskan 28 tahun dahulu ialah satu-satunya institut penyelidikan akademik sepenuhnya di Malaysia yang hanya tertumpu pada pengajian ‘Dunia Melayu’, satu rangkaian maritim dan sungai Asia Tenggara yang luas terbentang, dengan itu membentuk komponen utama Pengajian Asia Tenggara. Aktiviti penyelidikan dilakukan dengan menggunakan tiga orientasi akademik universal utama, iaitu ‘menurut bidang’ (sosiologi, ekonomi, sejarah, dll.), ‘tematik’ (kajian perkembangan, kajian komunikasi, kajian gender, dll.), dan ‘pengajian serantau’ (Pengajian Melayu, Pengajian China, Pengajian Eropah, dll.).

Dari segi pentadbiran, ATMA terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu ‘Penyelidikan dan Pascaijazah’, ‘Pendokumenan dan Penerbitan’, dan ‘Pembangunan Kemahiran’ (Bahasa Melayu dan Teknologi Maklumat), setiap satu menjalankan aktiviti sendiri namun sentiasa saling melengkapi. ATMA menawarkan fellowship dan juga mengalu-alukan fellow yang ditaja menghabiskan masa di Institut itu, yang menawarkan pelbagai kemudahan kesetiausahaan dan teknikal bagi fellow serta penuntut pascaijazah. Ia juga mempunyai perpustakaan penyelidikan sendiri dan koleksi khas yang mengandungi Koleksi Asia Tenggara dan pegangan lain di perpustakaan utamanya .
Penyelidikan dan Aktiviti Berkaitan
Penyelidikan ialah aktiviti teras Institut dan aktiviti lain dibentuk dan diwujudkan di sekelilingnya. Lima bidang utama berkaitan dunia Melayu yang menjadi keutamaan Institut ialah:
1. Pembentukan teori
2. Bahasa
3. Sastera
4. Budaya
5. Pendidikan

Seorang sarjana kanan ditentukan sebagai ‘sarjana utama’ merangkap penyelaras bagi setiap bidang dan untuk semua penyelidikan dan aktiviti berkaitan, termasuk dana penyelidikan kanan.

ATMA juga mengendalikan kursus jangka pendek dan lanjutan bahasa Melayu bagi pelajar baru dan lanjutan, terutamanya bagi pelajar pascaijazah yang bercadang untuk melakukan penyelidikan dan kerja lapangan dalam dunia Melayu. Institut ini juga menerbitkan buku dan jurnal dalam bentuk cetakan tradisional serta bentuk digital elektronik. Ia sering menganjurkan seminar dan persidangan bagi ahli akademik dan orang awam.
Boleh lawati:

No comments:

Post a Comment