Tuesday 23 July 2013

Resipi Bahulu



Resipi Bahulu

Bahan-bahan :


  1. 30 Biji telur ayam/ itik.
  2. 2 Mangkuk gula pasir.
  3. 2 Mangkuk tepung gandum.
  4. Minyak masak secukupnya.
  5. Acuan bahulu.
  6. Sabut kelapa kering.
  7. Beberapa helai daun pandan yang telah disiat-siat dan disimpulkan
Cara-cara :


  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. (dipukul dengan pemukul spiring).
  2. Setelah berwarna putih dan kembang keluarkan sedikit dan masukkan tepung sedikit demi sedikit mengikut adunan. Kacau hingga sebati.
  3. Panaskan acuan bahulu di atas takungan yang berisi pasir.
  4. Acuan disapu minyak masak menggunakan daun pandan.
  5. Setelah acuan cukup panas masukkan adunan dan tutup dengan penutupnya yang diletakkan bara sabut kelapa diatasnya.
  6. Setelah kuning diangkat dan disejukkan.

No comments:

Post a Comment