Resipi Bahulu
Bahan-bahan :
- 30 Biji telur ayam/ itik.
- 2 Mangkuk gula pasir.
- 2 Mangkuk tepung gandum.
- Minyak masak secukupnya.
- Acuan bahulu.
- Sabut kelapa kering.
- Beberapa helai daun pandan yang telah disiat-siat dan disimpulkan
- Pukul telur dan gula hingga kembang. (dipukul dengan pemukul spiring).
- Setelah berwarna putih dan kembang keluarkan sedikit dan masukkan tepung sedikit demi sedikit mengikut adunan. Kacau hingga sebati.
- Panaskan acuan bahulu di atas takungan yang berisi pasir.
- Acuan disapu minyak masak menggunakan daun pandan.
- Setelah acuan cukup panas masukkan adunan dan tutup dengan penutupnya yang diletakkan bara sabut kelapa diatasnya.
- Setelah kuning diangkat dan disejukkan.
No comments:
Post a Comment