Resipi Badak
Berendam
Bahan-bahan untuk
Inti Kelapa :
- Sebiji kelapa parut (putih
sahaja)
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 3 sudu besar gula pasir
(secukup manis)
- 2 helai daun pandan disimpul
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara
untuk buat Inti Kelapa :
- Gula merah daimasak
bersama-sama dengan air. Bila mendidih. Tutup api dan ketepikan.
- Sediakan kuali, masukkan kelapa
parut, gula, daun pandan, garam dan gula merah yang telah dimasak tadi.
Gaul sebati semua bahan-bahan, masak sehingga kering dan berkilat.
- Sejukkan dan bulat-bulat inti
kelapa dengan cara menggenggamnya dengan kuat dan padat
Bahan-bahan
Untuk Kuah :
- 2 1/2 cawan santan
- 2 sudu tepung beras
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan
Cara-cara
untuk buat Kuah :
- Campurkan kesemua bahan, kacau
atas api sehingga pekat, dalam 10 minit dan ketepikan.
Bahan-bahan (20-25 biji) :
- 2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan perahan air daun
pandan (1 1/2 cawan air dicampur dengan 1 sudu kecil perisa pandan)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil pewarna
- 2 helai daun pandan
- Inti kelapa secukupnya
Cara-caranya
:
- Campurkan garam pada air
pandan. Kemudian gunakan campuran itu untuk menguli tepung pulut sehingga
menjadi doh dan titikkan sedikit pewarna.
- Ambil sedikit doh,
bulat-bulatkan dan leperkannya. Letakkan inti di dalamnya, kelim rapat dan
bentukkan kembali menjadi bulat.
- Didihkan 1/2 periuk air bersama
daun pandan. Selepas itu, masukkan semua bebola pulut tadi kedalamnya.
- Bila kesemua bebola pulut
timbul, biarkan mendidih lebih kurang 3 hingga 4 minit, kemudian angkat
dan toskan.
- Sedia dihidangkan bersama-sama
kuah
oh. macam ni rupanya badak berendam. tak pernah tengok. serius. nampak sedap je. thanks kongsi ya admin
ReplyDelete[Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]